על סמל החיה בחלומות / רות נצר/ On the animal symbol in dreams

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומותרות נצר“נוסעת בעלת לב צפור שחורהשלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק)המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט בה. או כמי שמלווה…

Read More

המימדים האישיים והחברתיים של החלום / ד”ר גילה עופר

המימדים  האישיים והחברתיים של החלום ד”ר גילה עפר הרצאה לפני האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית קשה להמעיט בקסם של חלומות. עולם שלם וקסום. חלומות הם בין החוויות הכי פרטיות של האדם. לבד בלילה, עטוף בשנתו, החולם מעלה יצירות מופלאות ומורכבות מתוכו, שרובן נשכחות (95% מהחלומות נשכחים) וחלק קטן מהם נשאר בזכרוננו. את חלקם קשה אפילו לתאר במילים,…

Read More

מאמרים חלומות

חלומות בגישה יונגיאנית דברי חלומות – היחיד והחלום, השבט והמיתוס / ד”ר מיכה אנקורי המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל (הטרנספרנס בחלומות) / עדית אנקורי הניתוח הכמותי של תוכני חלומות / דקל שלו טכניקות של דגירת חלומות על חלומות בספרות ושירה / רות נצר זמן שינה / דרורית גור–אריה רות נצר / ‘החיות החכמות המאכלסות…

Read More

חלומות במקרא ומוטיב הבחירה / רות נצר

כל הזכויות שמורות למחברת. המאמר נשלח למערכת באדיבותה. חלומות במקרא ומוטיב הבחירה מאת – רות נצר © מבט פסיכולוגי על הבחירה א. חלומות במקרא ומוטיב הבחירה. “כי אתה בחרתנו מכל העמים, …אלוהי האבות, ידענו שאתה בחרתנו מכל הילדים, אהבת אותנו ורצית בנו. שאתה בחרתנו מכל הילדים להרֵג מול כסא כבודך”. (אלתרמן, 1942) “אחת דִבֵּר אלוהים…

Read More

הניתוח הכמותי של תוכני חלומות / דקל שלו

הניתוח הכמותי של תוכני חלומות מאת: דקל שלו מתוך : הספו מאה שנים של חלומות שראה אור בהוצאת אוניברסיטת תל-אביב ע”ש חיים רובין ב־1953, בדיוק בשנה שבה פרסמו אסרינסקי וקלייטמן את מאמרם רב־ההשפעה על תנועת עיניים בשינה, פרסם הפסיכולוג קלווין הול מאמר חשוב אחר, שהיה לאחת מאבני היסוד של גישה פסיכולוגית חדשה לחלומות, הגישה האמפירית־קוגניטיבית….

Read More

טכניקות של דגירת חלומות

Dreaming, Vol. 13 No. 4, June 2003. Personal Problem-Solving Using Dream Incubation: Dreaming, Relaxation, or Waking Cognition? Gregory L. White and Laurel Taytroe תמצת את המאמר: עידן נוני (בוגר החוג לפסיכולוגיה) טכניקות של דגירת חלומות (Dream Incubation) עובדות באמצעות ריכוז והפניית הקשב לבעיה ספציפית זמן קצר לפני השינה בציפייה שתהליכי חלימה קוגניטיביים או רגשיים ישפיעו…

Read More

רות נצר / ‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

מאמר מאת : רות נצר המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט בה. או כמי שמלווה על ידי חיה שהוא שולט בה והיא מסמלת את כוחו. התודעה האנושית ביסודה מחייבת את ההמעטה,…

Read More

אנו ישנים ולבנו ער – מפת הדרכים של פרויד / ד”ר רות גינזבורג

אנו ישנים ולבנו ער – מפת הדרכים של פרויד / ד”ר רות גינזבורג המאמר ראה אור כמבוא לתרגום החדש של ד”ר רות גינזבורג לספר “פירוש החלום” של פרויד (עם עובד, 2007) © נשלח למערכת “תורת החלומות והחלימה” ע”י הוצאת “עם עובד” © ומפורסם כאן בהסכמתה האדיבה של המחברת אנו ישנים ולבנו ער – מפת הדרכים…

Read More

החלום במחשבה המיסטית – חירות הפירוק והצירוף /פרופ רחל אליאור

החלום במחשבה המיסטית – חירות הפירוק והצירוף מאת:  פרופ רחל אליאור מציאות במבחן הבדיון החלום במחשבה המיסטית – חירות הפירוק והצירוף הספרות המיסטית היהודית שראשיתה בשלהי העת העתיקה, המשכה בימי הביניים ובתקופת הרנסנס ואחריתה בעת החדשה, מבוססת במידה לא מבוטלת על חלומות, חזיונות, מראות, גילויים וצפיות בחלום ובהקיץ. חלומות וחזיונות מפורטים, הנתפשים כגילויים מעולמות עליונים,…

Read More

פיירברן וחלקי האגו בחלומות (יחסי אובייקט לפי Fairbairn

מעניין לגלות עד כמה רונלד פיירברן ( Fairbairn Ronald התרשם מאופן חדש של פירוש חלומות, שמבחינתו היה קריטי בתיאורית יחסים האובייקט שפיתח. פיירברן שינה בעצם את התפיסה הפרוידיאניית של מילוי משאלות ודיבר על החלום כמייצג חלקים שונים של האני או של אובייקטים מופנמים. מעניין שגישה זאת אומצה בשנים מאוחרות יותר ע”י תיאורטיקנים של הגשטאלט. Endopsychic…

Read More