המימדים האישיים והחברתיים של החלום / ד”ר גילה עופר

המימדים  האישיים והחברתיים של החלום ד”ר גילה עפר הרצאה לפני האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית קשה להמעיט בקסם של חלומות. עולם שלם וקסום. חלומות הם בין החוויות הכי פרטיות של האדם. לבד בלילה, עטוף בשנתו, החולם מעלה יצירות מופלאות ומורכבות מתוכו, שרובן נשכחות (95% מהחלומות נשכחים) וחלק קטן מהם נשאר בזכרוננו. את חלקם קשה אפילו לתאר במילים,…

Read More

תיאור הספר “חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית

‏‏‏מאת: ד”ר רוית ראופמן. הוצאת רסלינג 2012 הספר עוסק בזיקות גומלין בין מעשיות-עממיות לבין סיפורי חלום של נשים, והוא פרי מחקר בו ד”ר רוית ראופמן עוסקת בשנים האחרונות. הוא מבוסס הן על עבודת הדוקטורט שנכתבה בתחום, והן על מחקרי המשך כמו גם על ניסיונה כפסיכולוגית קלינית. הספר מציג אפשרויות שונות לדון בזיקות גומלין אלו תוך…

Read More

מאמרים חלומות

חלומות בגישה יונגיאנית דברי חלומות – היחיד והחלום, השבט והמיתוס / ד”ר מיכה אנקורי המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל (הטרנספרנס בחלומות) / עדית אנקורי הניתוח הכמותי של תוכני חלומות / דקל שלו טכניקות של דגירת חלומות על חלומות בספרות ושירה / רות נצר זמן שינה / דרורית גור–אריה רות נצר / ‘החיות החכמות המאכלסות…

Read More

על חלומות בספרות ושירה / רות נצר

על חלומות בספרות ושירה מאת: רות נצר היחס האמביולנטי לחלום ולשימוש בו בספרות מקביל ליחס של הפסיכולוגים עצמם לחלום: האם לפרש אותו או להשאיר אותו כחמר גלם חוויתי שפועל על הרבדים הלא-מודעים. States מתייחס למימד המשמעות הראשונית של יצירת החלום או החלימה, אשר אינה סובלת פרושים משום שהם משנים אותה. לדעתו יש לתפוס את החלום…

Read More

רות נצר / ‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

מאמר מאת : רות נצר המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט בה. או כמי שמלווה על ידי חיה שהוא שולט בה והיא מסמלת את כוחו. התודעה האנושית ביסודה מחייבת את ההמעטה,…

Read More

התבטאות הקשר הטיפולי בחלומות המטפלים/ פרופ’ תמר קרון

התבטאות הקשר הטיפולי בחלומות המטפלים מאת: פרופ’ תמר קרון ונדב אבני מחקר זה עוסק בחלומות של מטפלים בפסיכותרפיה אודות מטופליהם מזוויות ראיה של הפסיכולוגיה האנליטית-יונגיאנית ושל הגישה ההתייחסותית בפסיכואנליזה. בספרות המקצועית קיימות התייחסויות קליניות ואמפיריות ספורות בלבד לנושא זה. שאלות המחקר היו: 1. מה התימות המופיעות בתוכן הגלוי בחלומות של מטפלים אודות מטופליהם? ונבדקו: תימות…

Read More

החלום כמרחב התהוות העצמי – עיון אינטר-דיסציפלינארי

החלום כמרחב התהוות העצמי – עיון אינטר-דיסציפלינארי מאת: רוית ראופמן וחמוטל גרייף-ירון תקציר המאמר מציע דיון פסיכואנליטי וספרותי בפונקציות אותן ממלא החלום, הן כחוויה אקטואלית, והן כפי שמשתקף ביצירה ספרותית, בהתהוות מושג העצמי. דיון זה נעשה באמצעות עיון תלת-רובדי בבלדה ‘האסופי’ לאלתרמן, ומתייחס אל המרחב שבין השיר, החלום והחלום האינטר-טקסטואלי (זה המופיע בתוך השיר) כמרחב…

Read More

בין הזמנים: חלומו של זיגמונד פרויד / ד”ר רות גינזבורג

המאמר נשלח למערכת “תורת החלומות והחלימה” באדיבות המחברת. פורסם לראשונה בקובץ “הזמן: מבט מהפסיכואנליזה וממקום אחר” בעריכת אמיליה פרוני בהוצאת והקיבוץ המאוחד/  מכון ון-ליר בירושלים  ©.    2004      מפורסם כאן בהסכמת ההוצאה. בין הזמנים: חלומו של זיגמונד פרויד ד”ר  רות גינזבורג ספרות כללית והשוואתית האוניברסיטה העברית, ירושלים א. החלום: פקעת זמנים “וערכו של החלום לידיעת העתיד?…

Read More

אנו ישנים ולבנו ער – מפת הדרכים של פרויד / ד”ר רות גינזבורג

אנו ישנים ולבנו ער – מפת הדרכים של פרויד / ד”ר רות גינזבורג המאמר ראה אור כמבוא לתרגום החדש של ד”ר רות גינזבורג לספר “פירוש החלום” של פרויד (עם עובד, 2007) © נשלח למערכת “תורת החלומות והחלימה” ע”י הוצאת “עם עובד” © ומפורסם כאן בהסכמתה האדיבה של המחברת אנו ישנים ולבנו ער – מפת הדרכים…

Read More

“פנים אחרות” לפני ולפנים / עדית אנקורי וד”ר מיכה אנקורי

ankory “פנים אחרות” לפני ולפנים / עדית אנקורי וד”ר מיכה אנקורי הסיפור “פנים אחרות” הוא סיפור התפתחותו הנפשית של הגבור דרך גאולת היסוד הנשי שבתוכו והשלכותיו על יחסי הגבור עם בת זוגו. המחברים בוחנים יחסים אלו, במישור הפנימי והחיצוני, דרך הסמלים המופיעים בחלומו של הרטמן, בסיפורו של עגנון ” (פורסם ב”פסיכואקטואליה”, ינואר 2007). נשלח למערכת…

Read More