על סמל החיה בחלומות / רות נצר/ On the animal symbol in dreams

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומותרות נצר“נוסעת בעלת לב צפור שחורהשלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק)המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט בה. או כמי שמלווה…

Read More

מאמרים חלומות

חלומות בגישה יונגיאנית דברי חלומות – היחיד והחלום, השבט והמיתוס / ד”ר מיכה אנקורי המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל (הטרנספרנס בחלומות) / עדית אנקורי הניתוח הכמותי של תוכני חלומות / דקל שלו טכניקות של דגירת חלומות על חלומות בספרות ושירה / רות נצר זמן שינה / דרורית גור–אריה רות נצר / ‘החיות החכמות המאכלסות…

Read More

חלום צלול – מצב תודעה מעורב של חלימה וערנות

 מטרת המחקר דלעיל היתה לבדוק מדדים נוירופיזיולוגים של חלומות צלולים. מבחינה פנומנולוגית חלומות צלולים מהווים מצב תודעתי מעורב. מצד אחד מדובר בחלום, שהינו בעצם מצב האלוצינטורי תקין, אבל בעוד שבחלום רגיל אין החולם מודע לכך שמדובר בדמיון, הרי לחולם הצלול יש מודעות לכך שהוא חולם, ולעיתים אף יש לו יכולת שליטה מסויימת במתרחש. ההנחה העקרונית…

Read More

תקצירי הרצאות לכנס החלומות

לתוכנית הכנס של האגודה הישראלית לפסיכותרפיה הרצאות פרופ’ שמואל ארליך: חלום, סמל ומציאות נפשית “פירוש החלום” נחשב לאבן הפינה והמסד שהפסיכואנליזה ניצבת עליו וצומחת ממנו. אתמקד בגלגולי דרכו של פרויד אל הגילוי שהחלום צופן פשר ומצפין משמעות, ובהשלכות העיקריות של תגליתו לגבי המציאות הנפשית ומקומה בחיי האדם. “החלום מחובר בטבורו ללא-מודע” – והחלום הוא גם…

Read More

הניתוח הכמותי של תוכני חלומות / דקל שלו

הניתוח הכמותי של תוכני חלומות מאת: דקל שלו מתוך : הספו מאה שנים של חלומות שראה אור בהוצאת אוניברסיטת תל-אביב ע”ש חיים רובין ב־1953, בדיוק בשנה שבה פרסמו אסרינסקי וקלייטמן את מאמרם רב־ההשפעה על תנועת עיניים בשינה, פרסם הפסיכולוג קלווין הול מאמר חשוב אחר, שהיה לאחת מאבני היסוד של גישה פסיכולוגית חדשה לחלומות, הגישה האמפירית־קוגניטיבית….

Read More

זמן שינה / דרורית גור–אריה

זמן שינה דרורית גור–אריה [1] המאמר פורסם בקטלוג התערוכה “נדודי שינה” שנערכה בתחילת 2009 במוזיאון פ”ת [2] בסיפור האגדה המפורסם, הידעונית הטובה – שברכתה להולדת היפהפייה הנרדמת עודנה שמורה עימה – ממירה את קללת המוות שהוטלה עליה בגורל מר לא פחות: שינה עמוקה בת מאה שנה. עם הנסיכה המקוללת נרדמת ממלכה שלמה, ורק סבכת הקוצים…

Read More