החלון כקרע אפיסטמולוגי
החלום כקרע אפיסטמולוגי -:אינטגרציה בין נוירופסיכואנליזה לתיאוריה ביקורתית
החלום אינו רק ראי לנפש – הוא מהווה הפרעה לה. ברוח הדיאלוג בין פרויד לניטשה כפי שהוא מודגם בכתיבתו של פול-לורן אסון (Assoun), החלום מתפקד כקרע אפיסטמולוגי: אירוע אשר שובר את רציפות הידיעה הערה, מערער את היחס העצמי השגרתי של הסובייקט, ופותח פתח לממדים נפשיים לא-מודעים, בלתי נגישים או בלתי מנוסחים.
הקדמה שלפנינו, לטקסט עכשווי העוסק בחלום ובמדעי הנפש, מהווה גשר מדויק בין עמדה מושגית זו לבין שיח נוירופסיכואנליטי עכשווי. כמתואר בטקסט, הפסיכואנליזה אינה עוד מערכת סגורה או הרמטית: היא נתונה בתהליך של התחדשות ביקורתית, המונעת על ידי דיאלוגים עם מדעי המוח, מדעי הקוגניציה ותיאוריות של רגש ויחס. מעורבויות אלו אינן רק מעשירות את הפסיכואנליזה, אלא גם מערערות את יסודות הידיעה שלה עצמה.
מכאן שהחלום אינו רק מושא לפרשנות, אלא גם שדה של ערעור אפיסטמולוגי. הוא מפגיש את התודעה עם זרות פנימית, עם תכנים מודחקים, גופניים ורגשיים, ולעיתים עם דימויים שאינם ניתנים לתרגום מלא. זהו קו פרשני העולה בקנה אחד עם עמדתו של ניטשה, הרואה בחלום ביטוי לעולם מיתי-סימבולי, המאיים על עקרון האינדיבידואציה ומאתגר את ההגיון הלוגי-רציונלי. כך גם אצל פרויד, החלום מהווה לא רק ייצוג של תוכן חבוי, אלא מנגנון המפרק את הידע המודע ומייצר מרחב סימבולי חדש.
הנוירופסיכואנליזה מרחיקה לכת בהפרעה זו, כאשר היא דוחה את ההבחנה המלאכותית בין מוח לנפש. כפי שנכתב בהקדמה:
“מטרת הנוירופסיכואנליזה אינה ליצור תחום אחיד או תיאוריה כוללת, אלא להציב מסורות שונות זו מול זו בדיאלוג פורה.”
עמדה דיאלוגית זו היא עצמה פעולה של קרע אפיסטמולוגי: היא מפרקת גבולות דיסציפלינריים, מתנגדת לסגירות תיאורטית, ומעודדת הופעתם של מונחים ושפות חדשות לתיאור הנפשי – בין אם ביולוגיות, סימבוליות, רגשיות או היסטוריות. באופן זה, החלום אינו רק תופעה – הוא גם
• החלום נתפס לא כתוצר של העבר בלבד, אלא כפעולה המערערת קוהרנטיות נרטיבית ומאתגרת את הוודאויות הקוגניטיביות של הסובייקט.
• הנוירופסיכואנליזה, באמצעות מושגים כמו זיכרון רגשי מוקדם, רשת ברירת המחדל (DMN), וקידוד תחזיתי בזמן שנת רם, מציעה כלים לחקירת יסודותיו החומריים של הקרע – מבלי לצמצם את משמעותו הסימבולית או האתית.
• מכאן נגזרים יישומים טיפוליים ופילוסופיים חדשים: עבודה עם חלומות כפרקטיקה ביקורתית, חלימה צלולה כניסוי אתי, סיוטים כהתפרצות של קונפליקטים חברתיים