המימדים האישיים והחברתיים של החלום / ד”ר גילה עופר

המימדים  האישיים והחברתיים של החלום ד”ר גילה עפר הרצאה שניתנה לפני האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית מהו חלום? מדוע אנו חולמים?עבור מי אנו חולמים?   בשנת 1900, כשפרויד היה בבית החופששלו בהרים, הוא חלם חלום שידוע מאז כ“חלום  הזריקה של אירמה”. במכתב לידידו פליס כתב פרויד שיום אחד יתלה שלט על בקתה זו שבו ייכתב שבבית הזה ב-24.7.1895  חלם פרויד את חלום…

Read More

הגיון ואי-גיון בחלומות

פסיכואנליטיקאים הסבו מאז ומתמיד תשומת לב מיוחדת לתפקידם של רגשות וחוסר היגיון בחיי הנפש. תרומה מרכזית של הפסיכואנליזה הייתה למעשה ההסבר שסיפקה בנוגע לאופן בו לחצים רגשיים יכולים להוביל לחוסר היגיון מחשבתי והתנהגותי. תחום מחקר זה נשאר ברובו במסגרת תחום הפסיכואנליזה. מטרתי היא לחדד ולקדם את ההבנה שלנו בנושא חוסר היגיון על ידי פירוט סוגי…

Read More

הופעת מתים בחלומות – מיתוסים על העולם שאחרי / רות שריג

הרצאה באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית על “חלומות ומעשיות” 16 לפברואר 2012 אמרה לי אשה שאביה נפטר לפני שנים אחדות: “לא נכון שאומרים שאיש לא חזר משם לספר לנו מה קורה. הנה הלילה פגשתי את אבי שמת. הוא בא מדרך ארוכה והיה מאובק כולו. חיבקתי אותו וחשבתי: כמה חכם הוא אבי שהצליח לעשות מה שאיש לא…

Read More

חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית/ דר’ רוית ראופמן

מאת: ד”ר רוית ראופמן. הוצאת רסלינג 2012 הספר עוסק בזיקות גומלין בין מעשיות-עממיות לבין סיפורי חלום של נשים, והוא פרי מחקר בו ד”ר רוית ראופמן עוסקת בשנים האחרונות. הוא מבוסס הן על עבודת הדוקטורט שנכתבה בתחום, והן על מחקרי המשך כמו גם על ניסיונה כפסיכולוגית קלינית. הספר מציג אפשרויות שונות לדון בזיקות גומלין אלו תוך…

Read More

24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה

24.11.11 – ענת פרי: ” על חלימה חמלה והחלמה – מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה“ אוגדן, בהשראתם של ביון וויניקוט כותב בספרו – This Art of Psychoanalysis , כי מטופל פונה לטיפול, בגלל חלומות שנקטעו, המפרים את שנתו, או חלומות שלא נחלמו כלל. חלומות שלא ניתן לחלום אותם הם אזורים מתים, מודרים או מנותקים בנפש, שלא…

Read More

סדרת פגישות שנתית “תורת החלומות במרחב הטיפולי”

האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית שמחה להודיע על סדנה שנתית שתעסוק במקומם של חלומות, והעבודה איתם, במרחב הטיפולי. הסדנה תכלול 8 מפגשים חודשיים שיתקיימו בימי ה’ בערב במרכז לימודי ישראל – יפה (שד’ ישראל רוקח 80 תל אביב) בין השעות 20:30 ל- 22:00. הסדנה כוללת מפגשים עם חמשה מנחים מזרמים אנליטיים שונים, ותתבסס על עבודה עם…

Read More

חלומות פוסט טראומטים / חזרתיות או עיבוד נפשי?

נושא שנחקר רבות הוא העוסק בחלומות החרדה הפוסט טראומטים. ראו גם מאמר ב”הארץ” בנושא זה חוקרי שינה ופסיכולוגים מתווכחים ביניהם איך לנצח סיוטים וחלומות – הארץ חלומות בלהה בכלל – היו אחד מהסיוטים התיאורטים של פרויד שכן לא הסתדרו עם תיאורית מילוי המשאלות המוסוות שלו. קשה היה לו מאוד להסביר אותם בתוך המבנה הפסיכואנליטי שרואה…

Read More

תקציר להרצאה לכנס: פרופ’ שמואל ארליך: חלום, סמל ומציאות נפשית

פרופ’ שמואל ארליך: חלום, סמל ומציאות נפשית “פירוש החלום” נחשב לאבן הפינה והמסד שהפסיכואנליזה ניצבת עליו וצומחת ממנו. אתמקד בגלגולי דרכו של פרויד אל הגילוי שהחלום צופן פשר ומצפין משמעות, ובהשלכות העיקריות של תגליתו לגבי המציאות הנפשית ומקומה בחיי האדם. “החלום מחובר בטבורו ללא-מודע” – והחלום הוא גם הטבור שמחבר את הפסיכואנליזה כתיאוריה וכגישה טיפולית…

Read More

כריסטופר בולאס: החולם על במת החלום

כריסטופר בולאס מתאר גישה מעניינת להבנת החלומות, וזאת בפרק הרביעי בספרו “צלו של האובייקט” שיצא לאור בשנת 1987 ותורגם לעברית בשנת 2000 . הפרק נקרא “במחזה של האחר: לחלום”. בולאס נמנה עם הזרם העצמאי בפסיכואנליזה הבריטית. בהכשרתו הבסיסית הוא פרופסור לספרות אנגלית, וניתן לרארות כיצד שורשים אלו משפיעים על הגותו. בספרו – הוא מבחין בין…

Read More

החלום כפונקציה של האני / פרופ’ פנחס נוי

תורת החלום של פרויד עוררה מלכתחילה מספר בעיות ומחלוקות, שנגעו בעיקר לשלושה שטחים: א) מהותה של “עבודת החלום” – כלומר, מהם התהליכים אשר הופכים את חומר הגלם הלא מודע (או “החלום הסמוי”) ל”חלום הגלוי” המופיע תוך שינה על צג התודעה;  ב) הקביעה שיש לחפש משמעות רק ב”חלום הסמוי” בעוד של”חלום הגלוי” אין שום משמעות; ג)…

Read More

סמינר “תורת החלומות והחלימה” / מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

חלום חרדה של פרויד על הבנים / פרופ’ אבשלום אליצור

פרק מתוך מתוך המאמר : בשם האב, הבן והרוח הרעה: על חלום שחלם פרויד לאור יחסו של רוטנברג לפסיכואנליזה מועלה באתר תורת החלומות בהסכמתו האדיבה של המחבר ניתן להוריד את המאמר השלם באתר של פרופ’ אבשלום אליצור אמצע הלילה בעיר וינה בקיץ 1915, הימים ימי מלחמת העולם הראשונה. אנו נמצאים בתוך דירה רחבת-ידיים ברחוב ברג…

Read More

קבוצת פסיכודרמה – שימוש בחלומות כביטוי לקול קבוצתי / ד”ר יהודית ריבקו

כמו בכל תיאטרון, המכיל שחקנים, במאי וטקסט, כך גם בחלום ובפסיכודרמה. החלום כ”דרך המלך אל התת – מודע” הינו יצירה פרטית וסוביקטיבית בעל משמעות. מנגנוני עיבוד מופעלים דרך אובייקטים מופנמים המאוחסנים בלא מודע. במהלך החיים צוברים מאגרים נרחבים של “אובייקטים” ודפוסי היחסים שלהם. הם בדרך כלל גם מייצגים קשיים רגשיים (כגון דחייה, תוקפנות או תחושות…

Read More

הניתוח הכמותי של תוכני חלומות / פרק מהספר “מאה שנים של חלומות”

הניתוח הכמותי של תוכני חלומות מאת: דקל שלו מתוך : הספו מאה שנים של חלומות שראה אור בהוצאת אוניברסיטת תל-אביב ע”ש חיים רובין ב־1953, בדיוק בשנה שבה פרסמו אסרינסקי וקלייטמן את מאמרם רב־ההשפעה על תנועת עיניים בשינה, פרסם הפסיכולוג קלווין הול מאמר חשוב אחר, שהיה לאחת מאבני היסוד של גישה פסיכולוגית חדשה לחלומות, הגישה האמפירית־קוגניטיבית….

Read More

תגובה לסקירה של דקל שלו על הגישה האמפירית לחקר החלומות / ד”ר מיכה אנקורי

ברשימתו של דקל שלו הוא פותח עבורנו פתח להבנה אמפירית של החלומות, הבנה המבוססת על מדגמים גדולים ועל ניתוח מדעי. המסקנה מן המחקרים שעליהם מדבר שלו היא ש “החלומות שוא ידברו”. אין בהם אלא חזרה על עניינים יומיומיים פשוטים, כמו אשה שחלמה שוב ושוב על איבוד חפצים ודברי ערך. גישה זו, שהופעלה על חלומות, אפשר…

Read More