‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות רות נצר “נוסעת בעלת לב צפור שחורה שלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק) המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט…

Read More

הופעת מתים בחלומות – מיתוסים על העולם שאחרי / רות שריג

הרצאה באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית על “חלומות ומעשיות” 16 לפברואר 2012 אמרה לי אשה שאביה נפטר לפני שנים אחדות: “לא נכון שאומרים שאיש לא חזר משם לספר לנו מה קורה. הנה הלילה פגשתי את אבי שמת. הוא בא מדרך ארוכה והיה מאובק כולו. חיבקתי אותו וחשבתי: כמה חכם הוא אבי שהצליח לעשות מה שאיש לא…

Read More

חלומות וסרטים: “תותי בר” / רות שריג

בראיון עמו לפני שנים אחדות אמר ברגמן כי לקולנוע שתי משימות : האחת – לגרום לקהל להיות מאושר ולשכוח את צרותיו, והשנייה, להראות את הבלתי נסבל והמבעית באופן שאפשר יהיה לשאת זאת וללמוד מזה. הסרט “תותי בר” כמו “החותם השביעי” הסרט שקדם לו, שיכים למשימה השנייה. בשניהם מדובר במפגש עם המוות. ב”החותם השביעי” המוות הוא…

Read More

24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה

24.11.11 – ענת פרי: ” על חלימה חמלה והחלמה – מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה“ אוגדן, בהשראתם של ביון וויניקוט כותב בספרו – This Art of Psychoanalysis , כי מטופל פונה לטיפול, בגלל חלומות שנקטעו, המפרים את שנתו, או חלומות שלא נחלמו כלל. חלומות שלא ניתן לחלום אותם הם אזורים מתים, מודרים או מנותקים בנפש, שלא…

Read More

סדרת פגישות שנתית “תורת החלומות במרחב הטיפולי”

האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית שמחה להודיע על סדנה שנתית שתעסוק במקומם של חלומות, והעבודה איתם, במרחב הטיפולי. הסדנה תכלול 8 מפגשים חודשיים שיתקיימו בימי ה’ בערב במרכז לימודי ישראל – יפה (שד’ ישראל רוקח 80 תל אביב) בין השעות 20:30 ל- 22:00. הסדנה כוללת מפגשים עם חמשה מנחים מזרמים אנליטיים שונים, ותתבסס על עבודה עם…

Read More

המטפל הפצוע / חלומות של מטפלים אודות מטופליהם

פרופ’ תמר קרון ונדב אבני / הקשר הטיפולי בחלומות המטפלים מחקר זה עוסק בחלומות של מטפלים בפסיכותרפיה אודות מטופליהם מזוויות ראיה של הפסיכולוגיה האנליטית-יונגיאנית ושל הגישה ההתייחסותית בפסיכואנליזה. בספרות המקצועית קיימות התייחסויות קליניות ואמפיריות ספורות בלבד לנושא. במחקר השתתפו 22 מטפלים. סך החלומות שנאספו: 31. ההשתתפות במחקר היתה אנונימית, ואיסוף החלומות נעשה באמצעות שאלון לדווח…

Read More

סמינר מאמרים ב”תורת החלומות” במכון רמת-אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

על טבעם של חלומות- התפיסה היונגיאנית מול הפרוידיאנית/ מריזה קידר

כמו פרויד, יונג הניח שהחלומות נובעים מפעילות נפשית בלא מודע. ההבדל בינו לבין פרויד בגישתו להבנת החלומות, נובע מתפיסתו את הלא מודע באופן שונה מתפיסתו של פרויד. פרויד גרס שכל התכנים של הלא מודע הודחקו מן המודע. יונג לעומת זאת חשב שהתכנים המודחקים בלא מודע הם רק חלק מן התכנים שבו. לדעתו הלא מודע מכיל…

Read More

“השלישי האנליטי”, “הכוח הרביעי”, ומיהו הראשון? / ד”ר מיכה אנקורי

במאמרו של קובי אוסלנדר במדור זה (“חלומות ותקשורת אינטרסובייקטיבית בטיפול”) מצוטט פירוש חלום שהציע תומאס אוגדן (אוגדן 1996, עמ’ 993). בחלום רואה המטופל את אמו בגילה הנוכחי (70+) כשהיא בהריון. האם ואחותו של החולם מחייבות את ההריון. הן מדברות על ענייני יומיום כאילו ההריון מתקבל על דעתן, בעוד שהחולם מתקומם נגד ההריון ואולם דעתו אינה…

Read More

המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל / עדית אנקורי

המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל / עדית אנקורי —————————————————— על-פי התפיסה הפסיכואנליטית, דמות המטפל נבנית מהחוויות שהיו למטופל עם הדמויות המשמעותיות בחייו, קודם כל כמובן עם דמויות ההורים, וביחסים הטיפוליים הוא חווה מחדש יחסים קודמים ומשליך אותם על המטפל. עפ”י התפיסה היונגיאנית, המטופל משליך על המטפל גם ישות שאינה תלויה בחוויה שלו את דמויות…

Read More

היחיד והחלום, השבט והמיתוס / ד”ר מיכה אנקורי

על המציאות האחרת בתרבות השמאנית / פרק מספרו של ד”ר מיכה אנקורי – “דברי חלומות” “. ============= אני חואן בטיסטה. ריפאתי רבים בהרים הללו. עליי לעצור את הערפל. עלי לשמור על איזון הכוחות. הגשם בא ועמו הערפל הכבד. ואז החלו הילדים למות. גם בבני פגע הערפל. הוא חולה ועליי לרפאו. כמו תמיד אני לוקח את…

Read More

חלום הדב בבור / איזון בין ניגודים

החלום./ **************** שלום רות ורז, בהמשך לדברים שכתבה רות, כדאי להתייחס לניגודים שמופיעים בחלום: פנים – חוץ בור(עומק) – ערימת עפר(גובה) קרוב לביית – רחוק מן הביית חום (אש) – קור (שלג) אור – חושך שינה -עירות חורף – קייץ אובדן דרך – מציאת כיוון חוסר מודעות – מודעות נראה שהחולמת מנסה למצוא את האיזון…

Read More

חלום הדב בבור / גישה יונגיאנית

החלום. ./ *************** בכל מקרה, יש להתייחס למשמעות הדב בשבט האידיאני המסוים הזה לפני שמפרשים את החלום. לאינדיאנים יחס קרוב לחיות, הן נחשבות בעלות ידע רוחני חשוב. והן קשורות למתוסים ולאגדות שלהם. יש שבטים בהם לכל אדם יש קשר של כפיל-מלווה עם חיה מסוימת. לכן, חשוב גם לדעת אם מדובר בחית הכפיל שלה או לא….

Read More

החלום כמילוי משאלה או כמדריך פנימי?

החלום כמילוי משאלה או כמדריך פנימי? שלום רז, אני שמח שהעלית את החלום על אירמה של פרויד, כנושא לדיון. זאת משום שעל חלום זה פרויד טען שהוא מהווה את ההוכחה לכך שהמניע לחלומות הוא ביטוי למשאלות מודחקות ואסורות. עם זאת ניתן לראות עד כמה רחוק חלום זה לשמש כהוכחה לכך ואף להיפך . להערכתי ניתן…

Read More

מרחב דיונים פתוח: תורת החלומות

הפורום מקושר לאתר תורת החלומות    –   דיונים מקצועיים בנושאי חלומות וחלימה http://www.dreamtheory.org לקבלת פרטים או הצטרפות כחבר לאתר ניתן לכתוב ל:    מערכת תורת החלומות

Read More