DREAM LOGIC

These key points illustrate how dream logic operates differently from waking thought, governed by its internal rules and influenced by psychological and neurological factors. By studying these unique dream structures, the chapter provides valuable insights into the underlying workings of the dreaming mind and the interplay between subconscious thoughts and emotions. References: .

Read More

הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית

הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית יהושע פרנקל (אוניברסיטת חיפה) תקציר: מקורות מוסלמים רבים מכילים תיאורי חלומות בהם מספרים חולמים כי חזו בנביא מוחמד ושוחחו עמו. המאמר מציג מספר מצומצם של דוגמאות לתוכנם של דיווחי חלומות אשר מצויים בכרוניקות ומיומני חלומות אשר נכתבו בתקופה הממלוכית במצרים וסוריה (1250-1517). מטרתו לחשוף פן של תרבות עבר אשר…

Read More

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות רות נצר “נוסעת בעלת לב צפור שחורה שלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק) המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט…

Read More

המימדים האישיים והחברתיים של החלום / ד”ר גילה עופר

המימדים  האישיים והחברתיים של החלום ד”ר גילה עפר הרצאה שניתנה לפני האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית מהו חלום? מדוע אנו חולמים?עבור מי אנו חולמים?   בשנת 1900, כשפרויד היה בבית החופששלו בהרים, הוא חלם חלום שידוע מאז כ“חלום  הזריקה של אירמה”. במכתב לידידו פליס כתב פרויד שיום אחד יתלה שלט על בקתה זו שבו ייכתב שבבית הזה ב-24.7.1895  חלם פרויד את חלום…

Read More

הגיון ואי-גיון בחלומות

פסיכואנליטיקאים הסבו מאז ומתמיד תשומת לב מיוחדת לתפקידם של רגשות וחוסר היגיון בחיי הנפש. תרומה מרכזית של הפסיכואנליזה הייתה למעשה ההסבר שסיפקה בנוגע לאופן בו לחצים רגשיים יכולים להוביל לחוסר היגיון מחשבתי והתנהגותי. תחום מחקר זה נשאר ברובו במסגרת תחום הפסיכואנליזה. מטרתי היא לחדד ולקדם את ההבנה שלנו בנושא חוסר היגיון על ידי פירוט סוגי…

Read More

הופעת מתים בחלומות – מיתוסים על העולם שאחרי / רות שריג

הרצאה באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית על “חלומות ומעשיות” 16 לפברואר 2012 אמרה לי אשה שאביה נפטר לפני שנים אחדות: “לא נכון שאומרים שאיש לא חזר משם לספר לנו מה קורה. הנה הלילה פגשתי את אבי שמת. הוא בא מדרך ארוכה והיה מאובק כולו. חיבקתי אותו וחשבתי: כמה חכם הוא אבי שהצליח לעשות מה שאיש לא…

Read More

חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית/ דר’ רוית ראופמן

מאת: ד”ר רוית ראופמן. הוצאת רסלינג 2012 הספר עוסק בזיקות גומלין בין מעשיות-עממיות לבין סיפורי חלום של נשים, והוא פרי מחקר בו ד”ר רוית ראופמן עוסקת בשנים האחרונות. הוא מבוסס הן על עבודת הדוקטורט שנכתבה בתחום, והן על מחקרי המשך כמו גם על ניסיונה כפסיכולוגית קלינית. הספר מציג אפשרויות שונות לדון בזיקות גומלין אלו תוך…

Read More

חלומות וסרטים: “תותי בר” / רות שריג

בראיון עמו לפני שנים אחדות אמר ברגמן כי לקולנוע שתי משימות : האחת – לגרום לקהל להיות מאושר ולשכוח את צרותיו, והשנייה, להראות את הבלתי נסבל והמבעית באופן שאפשר יהיה לשאת זאת וללמוד מזה. הסרט “תותי בר” כמו “החותם השביעי” הסרט שקדם לו, שיכים למשימה השנייה. בשניהם מדובר במפגש עם המוות. ב”החותם השביעי” המוות הוא…

Read More

24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה

24.11.11 – ענת פרי: ” על חלימה חמלה והחלמה – מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה“ אוגדן, בהשראתם של ביון וויניקוט כותב בספרו – This Art of Psychoanalysis , כי מטופל פונה לטיפול, בגלל חלומות שנקטעו, המפרים את שנתו, או חלומות שלא נחלמו כלל. חלומות שלא ניתן לחלום אותם הם אזורים מתים, מודרים או מנותקים בנפש, שלא…

Read More

סדרת פגישות שנתית “תורת החלומות במרחב הטיפולי”

האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית שמחה להודיע על סדנה שנתית שתעסוק במקומם של חלומות, והעבודה איתם, במרחב הטיפולי. הסדנה תכלול 8 מפגשים חודשיים שיתקיימו בימי ה’ בערב במרכז לימודי ישראל – יפה (שד’ ישראל רוקח 80 תל אביב) בין השעות 20:30 ל- 22:00. הסדנה כוללת מפגשים עם חמשה מנחים מזרמים אנליטיים שונים, ותתבסס על עבודה עם…

Read More

טיפול דרך החלום ביוון העתיקה/ מריזה קידר

הטיפול דרך החלום היה מיועד לנפש ולגוף כאחד, ובו המטופל היה צריך להיות פעיל ע”י התכוונות מיוחדת להפיק דימויים בחלום לשם הריפוי. ע”פ המיתוס, אסקלפיוס היה בנו של האל אפולו, אשר אהב את הנימפה קורוניס. זו נכנסה להריון ממנו אך בגדה באל עם איסכס. כאשר הדבר נודע לאפולו הוא הרג את שניהם ומיד הצטער על…

Read More

תקציר הרצאה לכנס: על טבע החלום ותכונותיו / רז אבן

דר’ רז אבן: על טבע החלום ותכונותיו – מפגש בין חקר המוח לבין פסיכולוגית המעמקים פרויד הקדיש בספרו “פירוש החלום” מקום מכובד להבנת תכונות החלימה ותפקידיה, אבל בסופו של דבר, כפי שגם מעיד השם שבחר לספר – הכיוון העיקרי שהתווה היה הכיוון הפרשני. בהרצאה זאת – ברצוני להאיר יותר דווקא את תכונות החלום והחלימה. לאחר…

Read More

סמינר מאמרים ב”תורת החלומות” במכון רמת-אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

חלומות במקרא – מבט פסיכולוגי / רות נצר

נתבונן עכשיו בחלומות במקרא מנקודת מבט של הלא מודע הקולקטיבי התרבותי. מנקודת מבט זו מי שמעצב את החלומות במקרא הוא לא אלוהים, ולא נפשו המודעת או הלא-מודעת של הכותב המסוים של המקרא, או של כותבים אחדים, אלא הלא-מודע-הקולקטיבי-היהודי שנמצא בתשתית נפשו של כל כותב וקורא יהודי. אתייחס כאן לחלומות הבולטים והידועים. אני מתכוונת לחלום הסולם…

Read More

תפיסת החלום בעולם העתיק ותפקידו בתהליך הריפוי / מריזה קידר

תפיסת החלום בעולם העתיק ותפקידו בתהליך הריפוי בזמן העתיק נתפס החלום כמסר מן האל. בכל המסורות העתיקות שנמסרו לנו הופיעו חלומות והובע הצורך להבין את המשמעות ואת המסר שלהם. כך, במיתוס הבבלי העתיק מבקש גילגמש מאמו לפרש את חלומותיו. ואוטנאפישתים, ה”נוח” הטרום תנ”כי, מקבל בחלומו אזהרה מן האלים על המבול שיבוא. בתנ”ך – חלום יעקב…

Read More