24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה

24.11.11 – ענת פרי: ” על חלימה חמלה והחלמה – מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה“ אוגדן, בהשראתם של ביון וויניקוט כותב בספרו – This Art of Psychoanalysis , כי מטופל פונה לטיפול, בגלל חלומות שנקטעו, המפרים את שנתו, או חלומות שלא נחלמו כלל. חלומות שלא ניתן לחלום אותם הם אזורים מתים, מודרים או מנותקים בנפש, שלא…

Read More

סמינר מאמרים ב”תורת החלומות” במכון רמת-אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

תורת החלומות בראי פסיכולוגית העצמי

הפונקציות המארגנות של החלום ג’יימס ל’ פוסייג’ ראה אור במקור בתוך: Contemporary Psychoanalysis 33: 429-458 (1997) תרגום מאת: אנאלו ורבין כאשר פרויד כינה את החלום “דרך המלך ללא מודע”, הוא הכתיר את החלומות כערוץ המרכזי המוביל ללא מודע. פרויד דימה בעיני רוחו את הלא מודע כמעיין בלתי נדלה של אנרגיות דחפיות (אינסטינקטואליות) המבקשות פורקן, וכמיכל…

Read More

גילוי וכיסוי בחלום / פירוש קלייניאני

אליזבט בוט ספיליוס מביאה דוגמה לעבודה על חלום בטיפול לפי גישתה של מלאני קליין. המקרה מתואר במאמרה “פרויד וקליין – על מושג הפנטזיה” שנמצא בקובץ “התיאוריה הקלייניאנית”. (תורגם לעברית בעריכת פרופ’ ביאטריס פריאל, ויצא בהוצאת “תולעת ספרים” 2008 ). מדובר במטופל שסבל מדיכאון רודפני בלשונה של קליין (עם האשמות עצמיות). הוא האשים עצמו גם בכך…

Read More

חלומות כמנבאים מחלה נפשית?

לרוב איננו מתייחסים לחוויות בחלומות כסימנים קליניים מנבאים. אבל נשאלת השאלה אם יש מקרים בהם חלום יכול להקדים תסמונת פסיכיאטרית. לשאלה זאת יש חשיבות קלינית ברורה, אך בניגוד לשימוש במבחנים השלכתיים ככלי דיאגנוסטי, לא נעשה שימוש דומה בחלומות. . אינני יודע מדוע יש כל-כך מעט מידע בנושא (ואשמח לשמוע יותר). יתכן שההנחה הבסיסית היא שחלומות…

Read More

חלום החזיר / היינץ קוהוט

חלום החזיר ************* Meyers sheldon קיבל הדרכה שבועית מקוהוט בין 1978 לבין 1981 כמתואר ע”י סטוריזיה, ההסטוריון של היינץ קוהוט. לדבריו – קוהוט התייחס לחלומות בעיקר כרקונסטרוקציה רחבה של מה שהמטופל חווה בתור ילד ונחווה מחדש בטיפול – ולא במשמעות הספציפית של מרכיבי החלום או המקבילות היצריות שלהם. מיירס הביא להדרכה מטופל זועם בגיל העמידה,…

Read More