הלוגיקה של החלום / ספר מאת: ד”ר אסנת הלוי בלבן

הלוגיקה של החלום אסנת הלוי בלבן מוסד ביאליק 2012 ספר זה עונה על השאלה: מהם הכללים הלוגיים של החלום? למרות מרכזיותו של החלום במשנתו של פרויד והספרות הענפה שפרחה בעקבותיה, לא נדונה שאלה זו באופן מספק. פרויד טען כי החלום הוא משמעותי, וכי כל עיקרו בהיותו צורה מיוחדת של חשיבה. אולם כל מחקרו לאחר קביעה…

Read More

הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית

הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית יהושע פרנקל (אוניברסיטת חיפה) תקציר: מקורות מוסלמים רבים מכילים תיאורי חלומות בהם מספרים חולמים כי חזו בנביא מוחמד ושוחחו עמו. המאמר מציג מספר מצומצם של דוגמאות לתוכנם של דיווחי חלומות אשר מצויים בכרוניקות ומיומני חלומות אשר נכתבו בתקופה הממלוכית במצרים וסוריה (1250-1517). מטרתו לחשוף פן של תרבות עבר אשר…

Read More

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות רות נצר “נוסעת בעלת לב צפור שחורה שלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק) המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט…

Read More

חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית/ דר’ רוית ראופמן

מאת: ד”ר רוית ראופמן. הוצאת רסלינג 2012 הספר עוסק בזיקות גומלין בין מעשיות-עממיות לבין סיפורי חלום של נשים, והוא פרי מחקר בו ד”ר רוית ראופמן עוסקת בשנים האחרונות. הוא מבוסס הן על עבודת הדוקטורט שנכתבה בתחום, והן על מחקרי המשך כמו גם על ניסיונה כפסיכולוגית קלינית. הספר מציג אפשרויות שונות לדון בזיקות גומלין אלו תוך…

Read More

טיפול דרך החלום ביוון העתיקה/ מריזה קידר

הטיפול דרך החלום היה מיועד לנפש ולגוף כאחד, ובו המטופל היה צריך להיות פעיל ע”י התכוונות מיוחדת להפיק דימויים בחלום לשם הריפוי. ע”פ המיתוס, אסקלפיוס היה בנו של האל אפולו, אשר אהב את הנימפה קורוניס. זו נכנסה להריון ממנו אך בגדה באל עם איסכס. כאשר הדבר נודע לאפולו הוא הרג את שניהם ומיד הצטער על…

Read More

חלומות במקרא – מבט פסיכולוגי / רות נצר

נתבונן עכשיו בחלומות במקרא מנקודת מבט של הלא מודע הקולקטיבי התרבותי. מנקודת מבט זו מי שמעצב את החלומות במקרא הוא לא אלוהים, ולא נפשו המודעת או הלא-מודעת של הכותב המסוים של המקרא, או של כותבים אחדים, אלא הלא-מודע-הקולקטיבי-היהודי שנמצא בתשתית נפשו של כל כותב וקורא יהודי. אתייחס כאן לחלומות הבולטים והידועים. אני מתכוונת לחלום הסולם…

Read More

תפיסת החלום בעולם העתיק ותפקידו בתהליך הריפוי / מריזה קידר

תפיסת החלום בעולם העתיק ותפקידו בתהליך הריפוי בזמן העתיק נתפס החלום כמסר מן האל. בכל המסורות העתיקות שנמסרו לנו הופיעו חלומות והובע הצורך להבין את המשמעות ואת המסר שלהם. כך, במיתוס הבבלי העתיק מבקש גילגמש מאמו לפרש את חלומותיו. ואוטנאפישתים, ה”נוח” הטרום תנ”כי, מקבל בחלומו אזהרה מן האלים על המבול שיבוא. בתנ”ך – חלום יעקב…

Read More

תופעת “שיתוק שינה”, וחווית הנוכחות הזרה

שיתוק שינה (sleep paralysis) שיתוק שינה הינה תופעה שכיחה יחסית, אך לא לגמרי מוכרת. מדובר בתופעות המתרחשות במצבי מעבר בין ערות לשינה או בין שינה לערות. במצב זה האדם מודע לסביבה, אך גופו משותק שיתוק רפוי – שדומה בעצם להיפוטוניה הרגילה בעת שנת החלום ולעיתים חווה הלוצינציות של ראייה או שמיעה או מגע. הזיות שמופיעות…

Read More

קבוצת דיון אינטרנטית על תורת החלומות

קבוצת דיון בנושאי חלומות וחלימה. הדיונים תיאורטים ומקצועיים, בעיקר סביב המאמרים שמפורסמים באתר “תורת החלומות”. http://groups.google.com/group/dreamingtheory?hl=iw ************************************************ מיועד למטפלים בבריאות הנפש, חוקרים ומרצים בתחום החלומות, או למי שמתעניין בתיאוריה של החלומות מאספקטים פילוסופים או תרבותיים.

Read More

היחיד והחלום, השבט והמיתוס / ד”ר מיכה אנקורי

על המציאות האחרת בתרבות השמאנית / פרק מספרו של ד”ר מיכה אנקורי – “דברי חלומות” “. ============= אני חואן בטיסטה. ריפאתי רבים בהרים הללו. עליי לעצור את הערפל. עלי לשמור על איזון הכוחות. הגשם בא ועמו הערפל הכבד. ואז החלו הילדים למות. גם בבני פגע הערפל. הוא חולה ועליי לרפאו. כמו תמיד אני לוקח את…

Read More

נשים, חלומות ומוות בעת העתיקה / חנה וורסמן

נשים, חלומות ומוות בעת העתיקה מאת: חנה וורסמן * לאחרונה זוהו על ידי חוקרים ששה חלומות שנחלמו על ידי מספר נשים מתוך כתבים יהודיים עתיקים, כשרובם – חמישה מתוכם מתייחסים למוות. אין זה מפתיע כלל, מכיוון שכבר ראינו שיוך בין האישה ובין המוות עוד מהתקופה הפרהיסטורית. בנושא זה ישנו גם סיפור אחד היוצא מן הכלל,…

Read More

הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית / ד”ר יהושע פרנקל

מאת: יהושע פרנקל הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית יהושע פרנקל (אוניברסיטת חיפה) תקציר: מקורות מוסלמים רבים מכילים תיאורי חלומות בהם מספרים חולמים כי חזו בנביא מוחמד ושוחחו עמו. המאמר מציג מספר מצומצם של דוגמאות לתוכנם של דיווחי חלומות אשר מצויים בכרוניקות ומיומני חלומות אשר נכתבו בתקופה הממלוכית במצרים וסוריה (1250-1517). מטרתו לחשוף פן של…

Read More

חלום הדב בבור / איזון בין ניגודים

החלום./ **************** שלום רות ורז, בהמשך לדברים שכתבה רות, כדאי להתייחס לניגודים שמופיעים בחלום: פנים – חוץ בור(עומק) – ערימת עפר(גובה) קרוב לביית – רחוק מן הביית חום (אש) – קור (שלג) אור – חושך שינה -עירות חורף – קייץ אובדן דרך – מציאת כיוון חוסר מודעות – מודעות נראה שהחולמת מנסה למצוא את האיזון…

Read More

חלום הדב בבור / גישה יונגיאנית

החלום. ./ *************** בכל מקרה, יש להתייחס למשמעות הדב בשבט האידיאני המסוים הזה לפני שמפרשים את החלום. לאינדיאנים יחס קרוב לחיות, הן נחשבות בעלות ידע רוחני חשוב. והן קשורות למתוסים ולאגדות שלהם. יש שבטים בהם לכל אדם יש קשר של כפיל-מלווה עם חיה מסוימת. לכן, חשוב גם לדעת אם מדובר בחית הכפיל שלה או לא….

Read More

חלום הדב בבור / אנתרופולוגיה

Géza Róheim חקר חלומות בשבטים שונים. בספרו מ 1973 הוא תאר חלום שחלמה אשה בגיל העמידה משבט הנאווהאו. החלום מובא בספרו של רונלד ר. ליינג “קולה של החוויה” בתרגומה של ד”ר אורה גרנגרד : “היה חורף. חיפשתי משהו הרחק מהבית. בגלל השלג טעיתי בדרכי. פחדתי מהחושך וניסיתי לחזור למקום שממנו התחלתי – ראיתי ערמת עפר…

Read More