חלומות שנאספו במהלך מגיפת קוביד

מחקר בסין: תשעים ואחד חלומות שנאספו במהלך מגיפת קוביד-19 הושווה לתשעים ואחד חלומות שנאספו לפני תחילת המגיפה החלומות סווגו לפי תוכנם, תוך שימוש בשיטות מבוססות על מחקרים קודמים. תדירות הנושאים הושוו לתחזיות שהיו צפויות לפי שלוש תיאוריות עכשוויות של חלימה: 1) תיאוריית סימולציית האיום (TST); 2) השערת המשכיות , שילוב המציאות בחלום (ICH); 3) תורת…

Read More

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות רות נצר “נוסעת בעלת לב צפור שחורה שלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק) המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט…

Read More

הופעת מתים בחלומות – מיתוסים על העולם שאחרי / רות שריג

הרצאה באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית על “חלומות ומעשיות” 16 לפברואר 2012 אמרה לי אשה שאביה נפטר לפני שנים אחדות: “לא נכון שאומרים שאיש לא חזר משם לספר לנו מה קורה. הנה הלילה פגשתי את אבי שמת. הוא בא מדרך ארוכה והיה מאובק כולו. חיבקתי אותו וחשבתי: כמה חכם הוא אבי שהצליח לעשות מה שאיש לא…

Read More

חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית/ דר’ רוית ראופמן

מאת: ד”ר רוית ראופמן. הוצאת רסלינג 2012 הספר עוסק בזיקות גומלין בין מעשיות-עממיות לבין סיפורי חלום של נשים, והוא פרי מחקר בו ד”ר רוית ראופמן עוסקת בשנים האחרונות. הוא מבוסס הן על עבודת הדוקטורט שנכתבה בתחום, והן על מחקרי המשך כמו גם על ניסיונה כפסיכולוגית קלינית. הספר מציג אפשרויות שונות לדון בזיקות גומלין אלו תוך…

Read More

סדרת פגישות שנתית “תורת החלומות במרחב הטיפולי”

האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית שמחה להודיע על סדנה שנתית שתעסוק במקומם של חלומות, והעבודה איתם, במרחב הטיפולי. הסדנה תכלול 8 מפגשים חודשיים שיתקיימו בימי ה’ בערב במרכז לימודי ישראל – יפה (שד’ ישראל רוקח 80 תל אביב) בין השעות 20:30 ל- 22:00. הסדנה כוללת מפגשים עם חמשה מנחים מזרמים אנליטיים שונים, ותתבסס על עבודה עם…

Read More

חלומות פוסט טראומטים / חזרתיות או עיבוד נפשי?

נושא שנחקר רבות הוא העוסק בחלומות החרדה הפוסט טראומטים. ראו גם מאמר ב”הארץ” בנושא זה חוקרי שינה ופסיכולוגים מתווכחים ביניהם איך לנצח סיוטים וחלומות – הארץ חלומות בלהה בכלל – היו אחד מהסיוטים התיאורטים של פרויד שכן לא הסתדרו עם תיאורית מילוי המשאלות המוסוות שלו. קשה היה לו מאוד להסביר אותם בתוך המבנה הפסיכואנליטי שרואה…

Read More

המטפל הפצוע / חלומות של מטפלים אודות מטופליהם

פרופ’ תמר קרון ונדב אבני / הקשר הטיפולי בחלומות המטפלים מחקר זה עוסק בחלומות של מטפלים בפסיכותרפיה אודות מטופליהם מזוויות ראיה של הפסיכולוגיה האנליטית-יונגיאנית ושל הגישה ההתייחסותית בפסיכואנליזה. בספרות המקצועית קיימות התייחסויות קליניות ואמפיריות ספורות בלבד לנושא. במחקר השתתפו 22 מטפלים. סך החלומות שנאספו: 31. ההשתתפות במחקר היתה אנונימית, ואיסוף החלומות נעשה באמצעות שאלון לדווח…

Read More

תקציר הרצאה לכנס: על טבע החלום ותכונותיו / רז אבן

דר’ רז אבן: על טבע החלום ותכונותיו – מפגש בין חקר המוח לבין פסיכולוגית המעמקים פרויד הקדיש בספרו “פירוש החלום” מקום מכובד להבנת תכונות החלימה ותפקידיה, אבל בסופו של דבר, כפי שגם מעיד השם שבחר לספר – הכיוון העיקרי שהתווה היה הכיוון הפרשני. בהרצאה זאת – ברצוני להאיר יותר דווקא את תכונות החלום והחלימה. לאחר…

Read More

סמינר מאמרים ב”תורת החלומות” במכון רמת-אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

החלום כפונקציה של האני / פרופ’ פנחס נוי

תורת החלום של פרויד עוררה מלכתחילה מספר בעיות ומחלוקות, שנגעו בעיקר לשלושה שטחים: א) מהותה של “עבודת החלום” – כלומר, מהם התהליכים אשר הופכים את חומר הגלם הלא מודע (או “החלום הסמוי”) ל”חלום הגלוי” המופיע תוך שינה על צג התודעה;  ב) הקביעה שיש לחפש משמעות רק ב”חלום הסמוי” בעוד של”חלום הגלוי” אין שום משמעות; ג)…

Read More

תופעת “שיתוק שינה”, וחווית הנוכחות הזרה

שיתוק שינה (sleep paralysis) שיתוק שינה הינה תופעה שכיחה יחסית, אך לא לגמרי מוכרת. מדובר בתופעות המתרחשות במצבי מעבר בין ערות לשינה או בין שינה לערות. במצב זה האדם מודע לסביבה, אך גופו משותק שיתוק רפוי – שדומה בעצם להיפוטוניה הרגילה בעת שנת החלום ולעיתים חווה הלוצינציות של ראייה או שמיעה או מגע. הזיות שמופיעות…

Read More

קבוצת דיון אינטרנטית על תורת החלומות

קבוצת דיון בנושאי חלומות וחלימה. הדיונים תיאורטים ומקצועיים, בעיקר סביב המאמרים שמפורסמים באתר “תורת החלומות”. http://groups.google.com/group/dreamingtheory?hl=iw ************************************************ מיועד למטפלים בבריאות הנפש, חוקרים ומרצים בתחום החלומות, או למי שמתעניין בתיאוריה של החלומות מאספקטים פילוסופים או תרבותיים.

Read More

מצוקה שלאחר לידה אצל גברים ונשים ועבודה רגשית בחלומותיהם בזמן ההריון / רעיה שריד

הקשר בין מצוקה שלאחר לידה אצל גברים ונשים לבין עבודה רגשית בחלומותיהם בזמן ההריון / רעיה שריד, פסיכולוגית קלינית סיכום ממצאי עבודת גמר לתואר מוסמך, המחלקה לפסיכולוגיה, האוניברסיטה העברית בירושלים, שנכתבה בהנחיית פרופ’ תמר קרון תקציר: כיום ידוע כי 10%-20% מהנשים לאחר לידה לוקות בדיכאון לאחר לידה. לאחרונה נמצא שגם כ- 10% מהגברים סובלים ממצוקה…

Read More

חלומות צלולים – מצב תודעה היברידי של חלימה וערנות

מטרת המחקר דלעיל היתה לבדוק מדדים נוירופיזיולוגים של חלומות צלולים. מבחינה פנומנולוגית חלומות צלולים מהווים מצב תודעתי מעורב. מצד אחד מדובר בחלום, שהינו בעצם מצב האלוצינטורי תקין, אבל בעוד שבחלום רגיל אין החולם מודע לכך שמדובר בדמיון, הרי לחולם הצלול יש מודעות לכך שהוא חולם, ולעיתים אף יש לו יכולת שליטה מסויימת במתרחש. ההנחה העקרונית…

Read More

מאפייני חלומות והתמודדות בקרב נפגעי טראומה

מאמר מאת: ד”ר גדי מעוז   וליזו גבאי בטראומה נפשית הנפגע נושא את ההשפעות הקשות של הטראומה גם זמן רב לאחר תום האירוע. בטראומה שהשפעותיה נמשכות (מצב פוסט-טראומטי) אין לאדם המשאבים המספיקים להתמודדות פעילה והתוצאה היא תחושת חוסר אונים קשה. התנסות חוזרת ונשנית של חוויית הטראומה במחשבות חודרניות, תחושות עוררות והתנהגות הימנעותית – במצבי ערות ושינה…

Read More