תקציר הרצאה לכנס: על טבע החלום ותכונותיו / רז אבן

דר’ רז אבן: על טבע החלום ותכונותיו – מפגש בין חקר המוח לבין פסיכולוגית המעמקים פרויד הקדיש בספרו “פירוש החלום” מקום מכובד להבנת תכונות החלימה ותפקידיה, אבל בסופו של דבר, כפי שגם מעיד השם שבחר לספר – הכיוון העיקרי שהתווה היה הכיוון הפרשני. בהרצאה זאת – ברצוני להאיר יותר דווקא את תכונות החלום והחלימה. לאחר…

Read More

החלום בעולמם של חז”ל / ד”ר חיים וייס

על כתפיו של פותר החלומות מוטלת אחריות גדולה. עליו ליצור עבור החולם שפה חלופית, שתאפשר לו לקשור בין מסמנים למסומנים וכך להגיע להבנה חדשה ושונה של משמעות החלום ושל המציאות שהוא מייצג. במילים אחרות, על פותר החלום לפרק את הזיקה שהחולם יוצר בין דימוי ובין משמעות, להציג בפני החולם מערכת פרשנויות חלופית ולייצר עבורו שיח…

Read More

על טבעם של חלומות- התפיסה היונגיאנית מול הפרוידיאנית/ מריזה קידר

כמו פרויד, יונג הניח שהחלומות נובעים מפעילות נפשית בלא מודע. ההבדל בינו לבין פרויד בגישתו להבנת החלומות, נובע מתפיסתו את הלא מודע באופן שונה מתפיסתו של פרויד. פרויד גרס שכל התכנים של הלא מודע הודחקו מן המודע. יונג לעומת זאת חשב שהתכנים המודחקים בלא מודע הם רק חלק מן התכנים שבו. לדעתו הלא מודע מכיל…

Read More

כריסטופר בולאס: החולם על במת החלום

כריסטופר בולאס מתאר גישה מעניינת להבנת החלומות, וזאת בפרק הרביעי בספרו “צלו של האובייקט” שיצא לאור בשנת 1987 ותורגם לעברית בשנת 2000 . הפרק נקרא “במחזה של האחר: לחלום”. בולאס נמנה עם הזרם העצמאי בפסיכואנליזה הבריטית. בהכשרתו הבסיסית הוא פרופסור לספרות אנגלית, וניתן לרארות כיצד שורשים אלו משפיעים על הגותו. בספרו – הוא מבחין בין…

Read More

רומאו וג’ולייטה / שקספיר – על חלומות

רומאו וג’ולייטה / שקספיר – על חלומות תרגום חדש:    דורי פרנס נשלח למערכת “תורת החלומות” ע”י המתרגם אתר הבית של שייקספיר ושות’ http://www.shakespeare.co.il/ * רומאו: חלמתי מין חלום הלילה. מרקוציו: גם אני. רומאו: כן, מה חלמת? מרקוציו: שחלום הוא מין מונח של שקר. רומאו: החולם מונח, הוא במיטה, חולם אמת לאמיתה.

Read More

חלימה תחת הדומיננטיות של ‘התקיימות נעדרת’ – Void existence”

תורת החלומות במרחב הפסיכואנליטי הרצאות ימי חמישי בבית השחמט ברח’ טאגור 26 רמת-אביב  בין 20:30 – 22:00 מרכז הסדרה: ד”ר רז אבן תקצירים ופרטים נוספים  באתר האגודה  רישום וקשר למזכירות בית השחמט ברמת אביב  – קישור 29.5.14                             “לאן הולכים הברווזים כשהאגם קופא?” :  חלימה תחת הדומיננטיות של…

Read More

חלומות כמנבאים מחלה נפשית?

לרוב איננו מתייחסים לחוויות בחלומות כסימנים קליניים מנבאים. אבל נשאלת השאלה אם יש מקרים בהם חלום יכול להקדים תסמונת פסיכיאטרית. לשאלה זאת יש חשיבות קלינית ברורה, אך בניגוד לשימוש במבחנים השלכתיים ככלי דיאגנוסטי, לא נעשה שימוש דומה בחלומות. . אינני יודע מדוע יש כל-כך מעט מידע בנושא (ואשמח לשמוע יותר). יתכן שההנחה הבסיסית היא שחלומות…

Read More

למה החלומות חומקים מאיתנו?

שלום רב נתי תאר קודם את השאלתה של המטופלת לגבי משמעות קטעי החלום הזכורים. אולי רצוי כעת להרחיב את השאלה ולנסות להבין מדוע אנחנו שוכחים את רוב חלומותינו? בעצם זכרון של חלום הוא ארוע נדיר ומיוחד לרוב האנשים, ואפילו זוכרי החלומות המנוסים מאבדים רבים מהם. כולנו מכירים את חווית החלום שחומק מאיתנו.  צריך להתאמץ לאחוז…

Read More

שנה טובה

שלום רב ושנה טובה הרהור קטן: מעניין הקשר בין המשמעות המילולית של חלומות במשמעות של חוויה לילית לבין חלומות כביטוי של משאלה או תקווה גדולה.. אני חושב שגם בשפות אחרות זה כך. I have a dream … או “היינו כחולמים … “ נכון שלפי הגישה הפרוידיאנית החלום מבטא משאלה, אך כידוע, היא לרוב כמוסה, או…

Read More

המטפל הפצוע / חלומות של מטפלים אודות מטופליהם

פרופ’ תמר קרון ונדב אבני / הקשר הטיפולי בחלומות המטפלים מחקר זה עוסק בחלומות של מטפלים בפסיכותרפיה אודות מטופליהם מזוויות ראיה של הפסיכולוגיה האנליטית-יונגיאנית ושל הגישה ההתייחסותית בפסיכואנליזה. בספרות המקצועית קיימות התייחסויות קליניות ואמפיריות ספורות בלבד לנושא. במחקר השתתפו 22 מטפלים. סך החלומות שנאספו: 31. ההשתתפות במחקר היתה אנונימית, ואיסוף החלומות נעשה באמצעות שאלון לדווח…

Read More

נשים, חלומות ומוות בעת העתיקה / חנה וורסמן

נשים, חלומות ומוות בעת העתיקה מאת: חנה וורסמן * לאחרונה זוהו על ידי חוקרים ששה חלומות שנחלמו על ידי מספר נשים מתוך כתבים יהודיים עתיקים, כשרובם – חמישה מתוכם מתייחסים למוות. אין זה מפתיע כלל, מכיוון שכבר ראינו שיוך בין האישה ובין המוות עוד מהתקופה הפרהיסטורית. בנושא זה ישנו גם סיפור אחד היוצא מן הכלל,…

Read More

החלומות הצלולים שלי ושאלת המציאות

בוקר טוב בעקבות הדיון על חחלומות שמאנים העליתי את נושא החלומות הצלולים אותו אני מכיר אישית. אורה ועליזה ביקשו שאפרט, אבל התעכבתי בגלל העלאת המערכת החדשה. התחלתי לחלום חלומות צלולים בגיל 17, באופן ספונטאני. בהמשך למדתי טכניקות בעניין זה, אבל לרוב חלומות אלו מופיעים אצלי באופן טבעי. כמובן שיש רמות שונות של מודעות בחלום, וסוגים…

Read More

טיפול דרך החלום ביוון העתיקה/ מריזה קידר

הטיפול דרך החלום היה מיועד לנפש ולגוף כאחד, ובו המטופל היה צריך להיות פעיל ע”י התכוונות מיוחדת להפיק דימויים בחלום לשם הריפוי. ע”פ המיתוס, אסקלפיוס היה בנו של האל אפולו, אשר אהב את הנימפה קורוניס. זו נכנסה להריון ממנו אך בגדה באל עם איסכס. כאשר הדבר נודע לאפולו הוא הרג את שניהם ומיד הצטער על…

Read More

אגי משעול / לתפוס את השיר לפני השכל

אגי משעול / מתוך מחברת החלומות : לתפוס את השיר לפני השכל לרשימה המלאה כל בוקר, במעבר העדין בין שינה לערות, ניתנת לנו לרגעים הזדמנות לשהות במצב תודעה מיוחד במינו, שבו אנו פנויים מעצמנו ואיננו אלא התרחשות פשוטה, חופשית ממחשבות, רגשות או רצונות. כך גם בהשראה – איננו “מרוכזים” (כפי שטועים לחשוב) כי אם להפך,שרויים…

Read More

קבוצת פסיכודרמה – שימוש בחלומות כביטוי לקול קבוצתי / ד”ר יהודית ריבקו

כמו בכל תיאטרון, המכיל שחקנים, במאי וטקסט, כך גם בחלום ובפסיכודרמה. החלום כ”דרך המלך אל התת – מודע” הינו יצירה פרטית וסוביקטיבית בעל משמעות. מנגנוני עיבוד מופעלים דרך אובייקטים מופנמים המאוחסנים בלא מודע. במהלך החיים צוברים מאגרים נרחבים של “אובייקטים” ודפוסי היחסים שלהם. הם בדרך כלל גם מייצגים קשיים רגשיים (כגון דחייה, תוקפנות או תחושות…

Read More