למה החלומות חומקים מאיתנו?

שלום רב נתי תאר קודם את השאלתה של המטופלת לגבי משמעות קטעי החלום הזכורים. אולי רצוי כעת להרחיב את השאלה ולנסות להבין מדוע אנחנו שוכחים את רוב חלומותינו? בעצם זכרון של חלום הוא ארוע נדיר ומיוחד לרוב האנשים, ואפילו זוכרי החלומות המנוסים מאבדים רבים מהם. כולנו מכירים את חווית החלום שחומק מאיתנו.  צריך להתאמץ לאחוז…

Read More

החלום כ”שלישי” – חלומות ותקשורת אינטרסובייקטיבית בטיפול/ קובי אוסלנדר

“…החלומות שנחלמים ע”י המטופל והאנליטיקאי הם באותו הזמן חלומות שלהם עצמם ושל הרווריז (reveries) שלהם, ואלה של הסובייקט השלישי, שהוא בו זמנית המטופל והאנליטיקאי יחד ואף לא אחד מהם. ..” (Ogden, 2005, עמ’ 1, תרגום שלי ק.א.). באופן כללי, הגישות האינטרסובייקטיביות רואות את mind נבנה, מעוצב ומושפע מתהליכים בינאישיים ואינטראקטיביים, ולא כמורכב ממבנים אינטרה-פסיכיים, קבועים…

Read More

קבוצת דיון אינטרנטית על תורת החלומות

קבוצת דיון בנושאי חלומות וחלימה. הדיונים תיאורטים ומקצועיים, בעיקר סביב המאמרים שמפורסמים באתר “תורת החלומות”. http://groups.google.com/group/dreamingtheory?hl=iw ************************************************ מיועד למטפלים בבריאות הנפש, חוקרים ומרצים בתחום החלומות, או למי שמתעניין בתיאוריה של החלומות מאספקטים פילוסופים או תרבותיים.

Read More

שפת החלום, שפת השירה, פסיכואנליזה / רובי שונברגר

לפני כעשר שנים, בְּמהלך קריאתו של חומר פסיכואנליטי תיאורטי, נתקלתי בְּשורות המצוטטות מתוך Cogitations, יומן המחשבות וההרהורים הפסיכואנליטיים של ווילפרד ביון. שורות אלה, שמצאו הד בליבי ומילאו אותי בהתרגשות, פתחו בפנַי הזדמנות שירית מהסוג שאני מאד אוהב. יכולתי להתמסר לכתיבתו של פרויקט פואטי ארוך. אני מתרגם את הציטוט: “אני מציע שבִּמקום שמישהו יכתוב ספר שנקרא…

Read More

חלומות לאחר טראומה / ארנסט הרטמן

חלומות לאחר טראומה עבור רבים מאיתנו החיים חיים יחסית רגילים, יש עניינים רגשיים רבים הפעילים בכל נקודת זמן, ואין זה קל לקבוע רגש דומיננטי מסוים. לכן, החלומות שלנו תכופות נראים מבולבלים וכמעט מקריים. מכל מקום, אם נתחיל במקרה מובהק של מישהו שחווה לאחרונה טראומה חמורה – הרי אנו יודעים בדיוק מה מעסיק את נפשו של…

Read More

החלום כמילוי משאלה או כמדריך פנימי?

החלום כמילוי משאלה או כמדריך פנימי? שלום רז, אני שמח שהעלית את החלום על אירמה של פרויד, כנושא לדיון. זאת משום שעל חלום זה פרויד טען שהוא מהווה את ההוכחה לכך שהמניע לחלומות הוא ביטוי למשאלות מודחקות ואסורות. עם זאת ניתן לראות עד כמה רחוק חלום זה לשמש כהוכחה לכך ואף להיפך . להערכתי ניתן…

Read More

Lucid dreaming, a phenomenon where individuals are conscious of dreaming – philosophical, historical, scientific, psychoanalytic, and existential viewpoints

Lucid dreaming, a phenomenon where individuals are conscious of dreaming and can sometimes influence the narrative, serves as a multidisciplinary nexus, engaging philosophical, historical, scientific, psychoanalytic, and existential viewpoints. This comprehensive exploration reveals lucid dreaming as not only a subject of curiosity across cultures and eras but also as a significant area of scientific inquiry,…

Read More

עד ראייה: חלומו של פרנץ ייגרשטטר

שלום לכולם סרבן המצפון האוסטרי פרנץ ייגרשטטר מוכר לנו היום מהמחזה “עד ראיה” של יהושע סובול שעוסק בתופעת הסרבנות ברייך השלישי והועלה  בקאמרי (גילם אותו איתי טיראן) . גיבור המחזה הוא פרנץ , מכונאי אוסטרי נשוי ואב לשתי בנות, שמסרב להצטרף לשורות הרייך השלישי ונידון למוות בשל כך. בניגוד לאחרים ניתנת לו האפשרות ללבוש מדים…

Read More

24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה

24.11.11 – ענת פרי: ” על חלימה חמלה והחלמה – מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה“ אוגדן, בהשראתם של ביון וויניקוט כותב בספרו – This Art of Psychoanalysis , כי מטופל פונה לטיפול, בגלל חלומות שנקטעו, המפרים את שנתו, או חלומות שלא נחלמו כלל. חלומות שלא ניתן לחלום אותם הם אזורים מתים, מודרים או מנותקים בנפש, שלא…

Read More

כריסטופר בולאס: החולם על במת החלום

כריסטופר בולאס מתאר גישה מעניינת להבנת החלומות, וזאת בפרק הרביעי בספרו “צלו של האובייקט” שיצא לאור בשנת 1987 ותורגם לעברית בשנת 2000 . הפרק נקרא “במחזה של האחר: לחלום”. בולאס נמנה עם הזרם העצמאי בפסיכואנליזה הבריטית. בהכשרתו הבסיסית הוא פרופסור לספרות אנגלית, וניתן לרארות כיצד שורשים אלו משפיעים על הגותו. בספרו – הוא מבחין בין…

Read More

החלום מהווה יחידת משמעות נפרדת

בנוסף לדברים שנאמרו עד כה על “חלום שיצא מהקשרו” – מעניין שהמטופלת לא טענה כנגד חוסר ההיגיון של תכני החלום כשלעצמם, ואין הדבר פוסל בעיניה את משמעותו. גם חוסר הרציפות של מקום ושל זמן הקיימים בחלום אינו מרתיע אותה מהענקת משמעות לגביו. מה שמפריע לה הוא כאשר מבודדים חלק מתוך דבר שהוא אמור להיות שלם,…

Read More

מה יכול המחקר הפסיכואנליטי של החלומות ללמד אותנו על המוח

מה יכול המחקר הפסיכואנליטי של החלומות ללמד אותנו על המוח התחביר של האי- ראציונאליות מה יכול המחקר הפסיכואנליטי של החלומות ללמד אותנו על המוח מאת: מרק בלצ’נר The Grammar of Irrationality: What Psychoanalytic Dream Study can Tell us About the Brain Mark J. Blechner, Ph.D. פרק מהמאמר: קוגניציות לא תואמות בחלום ” ……. ” נסו…

Read More

המימדים האישיים והחברתיים של החלום / ד”ר גילה עופר

המימדים  האישיים והחברתיים של החלום ד”ר גילה עפר הרצאה שניתנה לפני האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית מהו חלום? מדוע אנו חולמים?עבור מי אנו חולמים?   בשנת 1900, כשפרויד היה בבית החופששלו בהרים, הוא חלם חלום שידוע מאז כ“חלום  הזריקה של אירמה”. במכתב לידידו פליס כתב פרויד שיום אחד יתלה שלט על בקתה זו שבו ייכתב שבבית הזה ב-24.7.1895  חלם פרויד את חלום…

Read More