המימדים האישיים והחברתיים של החלום
ד”ר גילה עפר
הרצאה שניתנה לפני האגודה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית
מהו חלום? מדוע אנו חולמים?עבור מי אנו חולמים? בשנת 1900, כשפרויד היה בבית החופששלו בהרים, הוא חלם חלום שידוע מאז כ“חלום הזריקה של אירמה”. במכתב לידידו פליס כתב פרויד שיום אחד יתלה שלט על בקתה זו שבו ייכתב שבבית הזה ב-24.7.1895 חלם פרויד את חלום הזריקה של אירמה וגילה את פרוש החלום.
אם כן, עבור פרויד החולם, חלום זה היווה את האירוע בה’ הידיעה שגילה לפרויד האנליטיקאי את חידתם של החלומות. פרויד וממשיכיו התמקדו בפירוש הארכיאולוגי-הסטורי של החלום עבור החולם. הפרטיות של החלום נמצאת עדיין במרכז החוויה, ומהווה עדות חיה ומתמשכת לעולם פנימי אישי. אולם האם אין רעיון זה שהחלום שייך לנפש האישית שייך לתרבות שלנו? האם גם בקוטקסטים תרבותיים אחרים החלום נתפס ככזה?
טענה מרכזית לפרספקטיבה והאנטרפרסונלית, ולגישה ההתיחסותית היא שאין דימוי, זיכרון או רעיון שאינם באופן זה או אחר מעוצבים על ידי האופי הבינאישי שלנו. אולם יתרה מזאת, המטפורות והסמלים, מארג החלומות, כולם נוצרים, מעוצבים,ומושפעים מכך שאנחנו יצורים חברתיים, ומקבלים את השראתנו מהירושה החברתית שעוברת בנפש וב-mind שלנו. וכך, החולם האנדיוידואלי, החולם לבדו, לבד באופן הצר ביותר, הוא באותו זמן חלק מהקהילה האנושית, ומשתמש בדרכים בהם החברה מעצבת את חלקיקי החיים המנטליים.
כיום אנחנו יודעים שהביולוגיה שלנו והאופי החברתי שלנו הם פרטנרים אנטימיים בכל רמה שלחוויה. החולם האנדיוידואל טווה שני פרטנרים אלו יחדיו ומוסיף נופס יצירתי, אישי וייחודי לחלום.
אולם הרעיון שחלומות הינם חברתיים ובו זמנית גם ביולוגיים אישיים, הוא רק פרק ראשון בקשר שבין האישי לחברתי. כאשר אנחנו מוסיפים את התפקיד של פירוש החלום, אנו מעמיקים יותר במארג הריקוד של החלום והחברה. בהרצאה אתייחס לרבדים השונים של החלום ופירוש החלוםואביא דוגמאות ממגוון התנסויות בקליניקה ובמטריצות החלום החברתי.
ד”ר גילה עפר PhD היא פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה ואנליטיקאית קבוצתית. חברה מייסדת ויו”ר לשעבר של מכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. יו”ר הועדה המדעית שלהמכון. חברה ומלמדת במכון לאנליזה קבוצתית. מרצה ומדריכה באוניברסיטת תל-אביב חברת סגל ומועצה מייעצת של המרכז הפסיכואנליטי של שיקגו (CCP). חברת הועד הבינלאומי של הפדרציה האירופאית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית (EFPP) ועורכת הג’ורנל האלקטרוני של הארגון. כותבת ומפרסמת בנושאים תיאורטיים וקליניים, מרצה ומלמדת בארץ ובעולם.